I vikingernes fodspor på Fyrkatstien
2,4 km hver vej : På Fyrkatstien vandrede vi langs vikingernes gamle sejlvej fra Hobro by ud til Fyrkat, der sammen med Danmarks fire andre ringborge er udpeget til Unesco verdensarv.
Fyrkatstien går fra Hobro by ud gennem ådalen og Fyrkat Engsø til vikingeborgen Fyrkat.
Hvilke oplevelser er der på Fyrkatstien?
På vikingernes tid var det muligt at sejle helt fra Mariager Fjord til vikingeborgen Fyrkat ved Hobro. På Fyrkatstien vandrede vi ad vikingernes gamle sejlvej fra Hobro by og ud til ringborgen Fyrkat, der sammen med Danmarks fire andre ringborge er udpeget til Unesco verdensarv.
Fyrkatstiens forløb gennem Fyrkat Engsø giver oplevelsen af at vandre på vandet – men bare rolig – grusstierne skal nok holde dig tørskoet. Det er en særlig oplevelse at vandre med siv og fugle til alle sider.
Stien går lige forbi Vikingegården, hvor du kan opleve ni lerklinede huse, og videre ud til det sted, hvor vikingeborgen Fyrkat engang lå. Her kan du opleve en smuk, rekonstrueret langhal med bålsted i midten. Billetten til Fyrkat giver adgang til alle tre steder og gratis omvisning, der åbner vikingernes historie.
Se mere hos Vikingemuseet Fyrkat
Ved den oprindelige ringborg kan man vandre hele cirklen rundt på jordvolden med de hvide sten i landskabet, der viser, hvor borgen lå.
Hvor lang er Fyrkatstien?
Der er 2,4 km fra Hobro by til Fyrkat, så vandrer du ud og hjem samme vej, er stien 4,8 km i alt. Vi valgte at vandre en rundtur ved at følge skiltene til Hjertestien tilbage ude fra Fyrkat gennem ådalen. Det var vi glade for, fordi vi på Hjertestien gik lidt højere i landskabet med fine udsigter over ådalen. På den måde kan du få en rundtur på lige under 6 km.
Startsted og parkering
Pas på, når du parkerer, for der er to-timers parkeringszone de fleste steder i Hobro by. Fyrkatstien tager mere end to timer at vandre – især, hvis du besøger Vikingemuseet Fyrkat undervejs.
Vi anbefaler derfor at parkere på parkeringspladsen Korsgade, 9500 Hobro. Det er blot 200 meter henne ad stien, og der er gratis parkering uden tidsbegrænsning.
Photo:Frie Fodspor
Hvordan finder jeg vej?
Fyrkatstien er skiltet i begge retninger, så det er nemt at finde vej.
Hvordan er terrænet, og kan man have hund og barnevogn med?
Fyrkatstien er en let tilgængelig sti, hvor både klapvogne og barnevogne kan komme rundt. Hunde er velkomne i snor.
Hvordan er proviantmulighederne?
Der er gode indkøbsmuligheder i Hobro by ved starten.
Er der adgang til toilet?
Ja, du finder toiletter ved Hobro Busterminal samt ved Fyrkat.
Tip: Fredagsbar på Bies Bryghus
Tilbage i Hobro ville vi købe en lokal øl med hjem til fyraften efter Fyrkat. Gården ved Bies Bryghus lå helt øde hen i regnvejret, lige til vi åbnede døren, og forbløffet traskede ind i en livlig fredagsbar som to druknede mus! Her var livemusik, stegt flæsk og en supergod øl dedikeret til bysbarnet Tom Kristensen. Sikke en overraskelse efter en dejlig vandredag i vikingernes fodspor …
Se mere om Bies Bryghus
Frie fodspor
Torben og Marie Lau Florin står bag vandrebloggen https://www.friefodspor.dk/, der er en af Danmarks mest besøgte. Her deler de vandreglæde og gør det nemt at komme af sted.
Instagram: https://www.instagram.com/friefodspor
Facebook: https://www.facebook.com/friefodspor
Photo:Rene Skou, AddMotion.dk